4.9 stjerner
5/5
4,8 stjerner
4.8/5

TANDREM OG KÆDE

Tandrem og kæde

En tandrem og kæde har til opgave at få knastakslen og krumtasklen til at arbejde sammen. De små takker på indersiden af tandremmen og taktkæden sørger for, at stemplerne arbejder i samme tempo og får åbnet for ventilerne korrekt. Dermed kan brændstoffet blive brændt og senere udledt. Uden stempler og ventiler ville det ikke være muligt for en bil at køre. Det er derfor vigtigt, at man fra tid til andet får undersøgt tandrem og kæde. Dermed forlænger man levetiden på sin motor og undgår dyrere problemer.

 

Det kan i høj grad være svært selv at vurdere, om ens bil er udstyret med en tandrem eller en taktkæde. For selvom de er til for at løse samme opgave, er der alligevel nogle væsentlige forskelle, når det kommer til udskiftning og vedligeholdelse. Er du i tvivl om, hvad der gemmer sig i din bil, kan vi i Match Biler tage et kig ned i motoren og hjælpe dig på vej.

Hvad gør en tandrem/kæde træk?

I det komplicerede motorsystem på din bil findes en tandrem og kæde, der med sine takker får den øverste og nederste del af din motor til at køre synkront. Det gør den ved at stabilisere to aksler, som får stemplerne til at bevæge sig op og ned. Når der er overensstemmelse med stemplerne, begynder ventilerne i motoren at åbne sig på de rigtige tidspunkter. Dette gør, at bilen kan forbrænde sit brændstof under sammenpresning, udlede gasserne gennem ventilerne og køre fremad.

Hvornår skal tandrem og kæde skiftes?

En tandrem er lavet af gummi, og derfor er der flere faktorer, som påvirker dens levetid. Som hovedregel skal man have tjekket sin tandrem, når man har kørt mellem 60.000 og 120.000 kilometer. Intervallet kan dog variere, da skift i temperatur og få kilometer også kan have stor indflydelse på, hvor hurtigt en tandrem bliver slidt og ødelagt.

 

Har din bil en taktkæde, skal du ikke have den tjekket lige så ofte som biler med tandrem. Det er dog en god idé at være opmærksom på mislyde, da metallet fra kæden larmer, når det er blevet slidt ned. Er du i tvivl om, hvornår du sidst har fået skiftet tandrem eller kæde på din bil, står vi klar til at hjælpe dig. Hos os i Match Biler kan du med fordel få tjekket og udskiftet tandrem og kæde, så du undgår større problemer med din motor.

Book en værkstedstid

Når din bil er på værksted ved os, arbejder nogle af landets dygtigste mekanikere på den – de sørger for at alt udføres efter fabrikantens retningslinjer, og at bilens elektronik opdateres korrekt.